עובדים שמתמודדים עם הליקובקטר פילורי לרוב מרגישים שהוא משבש את איכות החיים שלהם ופוגע גם בשגרת העבודה שלהם, אך בעזרת אבחון מקדים וטיפול תואם אפשר לטפל בו ולמגר אותו. מה זה הליקובקטר פילורי ומה התסמינים שהוא מציג? כיצד מאבחנים ומטפלים בהליקובקטר פילורי? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם.
מה זה הליקובקטר פילורי?
חיידק הליקובקטר פילורי הוא החיידק הידוע היחידי שמסוגל לחיות ולשגשג על גבי רירית דופן הקיבה החומצית. החיידק הזה נצמד לתאי האפיתל בקיבה, יוצר סביבם תגובה דלקתית ומחליש את מערכת החיסון. הוא אחראי למספר מחלות של דרכי העיכול, כמו דלקת בקיבה, אולקוס, כיבים בקיבה ועוד, והוא נפוץ בעיקר בקרב אנשים מעל גיל 40.
מה התסמינים של הליקובקטר פילורי?
כשהליקובקטר פילורי מצליח לשגשג, הגוף עשוי לפתח את התסמינים הבאים:
- כאבים ואי נוחות בקיבה
- צרבת או תחושת בעירה
- שיהוקים
- תחושה של אוכל תקוע בגרון
- תחושת נפיחות וגזים בבטן
- ירידה במשקל
- בחילות והקאות
- תיאבון ירוד
כיצד מאבחנים הליקובקטר פילורי?
ישנן מספר שיטות לאיתור הליקובקטר פילורי בקיבה:
- תבחין נשיפה – בדיקה מהירה ואמינה שניתן לאבחן באמצעותה רמות שגשוג של החיידק. לפני התבחין שותים כוס מיץ (לרוב תפוזים), ובמידה וישנה נוכחות של החיידק מתרחש פירוק של אוריאה לאמוניה ולפחמן דו חמצני. הנבדק נושף למכשיר המדידה שבודק את ריכוז חומרים אלו, וכך אפשר לבדוק האם קיימת נוכחות של החיידק.
- בדיקת דם – מאפשרת לבחון את נוכחות הנוגדנים של החיידק בדם, ולכן פחות אמינה כי הם עשויים להישאר בגוף גם שנים לאחר הכחדת החיידק.
- בדיקת צואה – בדיקה אמינה, אך מורכבת ודורשת זמן המתנה ארוך יותר.
- גסטרוסקופיה וביופסיה – בהליך זה מוחדר סיב אופטי מהפה לקיבה, המאפשר לבחון בעיות נוספות במערכת העיכול, כמו דלקתיות בוושט ובקיבה, פגיעה בתאים ועוד. כמו כן, בבדיקה זו לוקחים דוגמית לבדיקת ביופסיה עבור אבחון נוכחות החיידק.
כיצד מטפלים בהליקובקטר פילורי?
הטיפול כנגד הליקובקטר פילורי משלב טיפול כולל לכל גורם המשפיע על תפקוד הקיבה ומערכת החיסון, שכן החיידק שגשג בגלל חולשה חיסונית וחוסר איזון של מערכת העיכול. דרכי הטיפול המקובלות הינן:
- טיפול משולש – שילוב של שני סוגי אנטיביוטיקה ותרופה ממשפחת PPI למשך כשבועיים.
- טיפול מרובע – ניתן במקרים בהם הטיפול המשולש נכשל, ובמסגרתו משלבים אנטיביוטיקות שלא נוסו במסגרת הטיפול המשולש עם תרופת PPI למשך כשבועיים.
- תזונה נכונה – למזון שאנו צורכים יש השפעה ישירה על רמת החומציות בקיבה ועל חוזק המערכת החיסונית, שכן תזונה נכונה מביאה לרמת חומציות תקינה ותגובה חיסונית טובה, מה שמאפשר למנוע את שגשוג החיידק. במסגרת טיפול זה, נבנית תוכנית תזונה מותאמת אישית על מנת להשיג את מטרות אלו וכן למניעת הישנות של החיידק לטווח הארוך.
- הפחתת סטרס – לחץ גבוה או מתמשך משפיע גם הוא על רמת החומציות בקיבה ועל פעילות מערכת החיסון, לכן רוגע והרפיה תורמים בצורה משמעותית לטיפול בבעיית הליקובקטר פילורי.
לסיכום
הליקובקטר פילורי הינו חיידק המשגשג בקיבה ועלול לגרום לכאבים ואי נוחות בבטן, בחילות והקאות ותחושת בעירה, וכן לגרום למחלות כמו דלקת בקיבה או אולקוס. ניתן לאבחן הליקובקטר פילורי באמצעות תבחין נשיפה, בדיקת צואה או גסטרוסקופיה וביופסיה, ודרכי הטיפול כוללות טיפול משולש או מרובע המשלבים אנטיביוטיקות עם תרופת PPI, התאמת תזונה מאוזנת למטופל וכן טיפול להפחתת לחץ נפשי.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.