אובדן כושר עבודה יכול לקרות לכל אחד, גם אם עובדים מול המחשב, עורכים פגישות בזום, עובדים מהבית, או בקושי זזים מעמדת העבודה הסטרילית שלכם. אובדן כושר עבודה יכול להיגרם בשל תאונה או מחלה, וזאת באופן שפוגע ביכולת להמשיך לעסוק בתחום. כאן ראוי להבין שהפגיעה יכולה להיות חלקית ומנגד מלאה, אך בכול מקרה שווה לברר לגבי הזכויות שמגיעות כחוק. זכויות שעשויות להוות סיוע משמעותי בזמן שהפרנסה נפגעת בצורה כה דרסטית. חושדים שהמצב שלכם עונה על ההגדרה "אובדן כושר עבודה"? לרשותכם כל מה שרצוי לדעת בנושא, וזאת כדי לסייע לעצמכם באופן מרבי.

לא פשוט אך טוב לדעת שקיים סיוע

מי שחווה פגיעה בהיקף העבודה בעקבות מחלה/תאונה, מבין עד כמה המצב מורכב ומערער, מבין עד כמה אובדן כושר עבודה הוא מצב לא פשוט עבור כל המשפחה שתלויה בפרנסה. אי לכך טוב לדעת שאם אכן נפגעתם באופן שאינו מאפשר להתפרנס כרגיל, יש שני מוקדים שעומדים לרשותכם. הראשון הוא ביטוח לאומי (עומד לרשות כל מי שמבוטח בביטוח לאומי), והשני הוא חברת הביטוח. לא זוכרים שעשיתם ביטוח אובדן כושר עבודה? אין למהר להסיק שנתיב זה סגור עבורכם, וזאת כי מאוד יכול להיות שיש לכם ביטוח מנהלים או קרן פנסיה, וזאת מטעם מקום העבודה. המשמעות שמאוד ייתכן שגם דרך האפיק הזה עשויים לזרום פיצויים. מבקשים להבין האם ניתן לפעול בשני המישורים? התשובה חד משמעית חיובית, כך שרק נותר להבין כיצד ממנפים זאת.

מגוון מקרים מבחן אחיד

אובדן כושר עבודה יכול להיגרם בשל שלל מצבים. בשל שבר ביד, קושי לשבת, מחלה שמצריכה להיעדר תקופה ממושכת מהעבודה, ירידה בראייה וכדומה. ראוי לחדד שגם אם אינכם יכולים להמשיך לעבוד בפעילות הרגילה, אך כן לעסוק בעבודה לגמרי אחרת, עדיין מדובר במקרה שעונה על ההגדרה. בשל המקרים הרבים שנוגעים להגדרה ראוי לציין שקיימים מבחנים אחידים שמסייעים לבחון את מהות הפגיעה, כך שבהתאם לממצאים נקבעים אחוזי פיצויים מטעם הגופים השונים.

 

 

אחוזי קצבה

ביטוח לאומי נעזר ברופא מקצועי, וזאת כדי לקבוע את אחוזי הפגיעה. כאן נציין שמתחת ל-50% אובדן כושר עבודה לא מקבלים דבר. מנקודה זו ניתן למצוא מגוון תתי הגדרות. כך למשל אי כושר מעל ל-60% מזכה בקצבה שנעה בין 1,908 עד 3,321 ש"ח, כאשר ככול שאחוזי הפגיעה יותר גבוהים, כך הפיצויים החודשיים עולים. עוד ראוי לציין שמלבד אחוזי הפגיעה, קיימים משתנים נוספים שמשפיעים על גובה הקצבה. כך למשל בוחנים האם יש ילדים וכמה בן/ת הזוג מכניס מדי חודש. מבקשים להשיג את הסכום המרבי? יש להבין מה בוחנים וכיצד מציגים את הנתונים השונים.

התנהלות מול קרן הפנסיה וביטוח מנהלים

באשר לאפיק המקביל, תביעת ביטוח מנהלים או קרן הפנסיה, נציין שכל עוד נפגעים מעל ל25% זכאים לקבל סכום שהוא נגזרת מהשכר הממוצע, אם בהתייחס לממוצע השנתי ואם בהתייחס לשלושת החודשים האחרונים. עוד נחדד שיש רף עליון של 75%, וזאת כדי לדרבן עובדים לחזור כמה שיותר מהר למעגל העבודה. התנהלות מעין זו סבוכה וכרוכה בעריכת ועדה רפואית, בהצטיידות מושכלת בשלל מסמכים וכדומה. פה המקום לציין שאם לא מרוצים מהחלטת הוועדה, ניתן להגיש ערר במסגרת בין הדין לעבודה.

לסיכום

נציין שאדם שמגיע מתחום שנהוג להרוויח בו יפה ומגלה שכושר ההשתכרות שלו נפגע בצורה משמעותית, אם באופן קבוע ואם באופן זמני, צריך לדעת שהוא אינו לבד. מה עתה? רק נותר להבין כיצד ממנפים את הסיטואציה. כיצד אם כן משיגים את הסיוע המרבי? יש צורך בהנחיה מקצועית של עו"ד – בהצלחה!